#1 Het Arenbergkasteel

Een iconisch landgoed in Leuven
Arenbergkasteel Stockphoto

Een van de favoriete verblijfplaatsen van de familie Arenberg was het kasteel in Heverlee. De strenge etiquette van het hof maakte hier plaats voor jachtpartijen en theateropvoeringen.

Voor het kasteel in handen kwam van het de Arenbergs, was het eigendom van een andere adellijke familie: de Croÿ's. Antoon van Croÿ koopt in 1446 het domein in Heverlee van Raas Van Gavere. Op het domein staat enkel nog maar een versterkte toren of donjon. Al snel voegt hij er woonhuizen en een artillerieversterking aan toe.

Pas in de 16de eeuw begint het kasteel de vorm die het vandaag heeft aan te nemen. Het is Willem II van Croÿ die het gebouw laat ombouwen, zodat het beter bij zijn status als één van de machtigste mannen van zijn tijd past. De architectuur 'op de manier van Brabant' was nieuw. Typisch zijn de torens met uivormige spits, de grote trap en de portieken rond de binnenkoer.

Op het einde van de 16de eeuw huwt Anna van Croÿ Karel van Arenberg. Door dit strategisch huwelijk komen het kasteel in Heverlee en de omringende bossen in handen van de familie Arenberg. De keizerlijke dubbele adelaar van de Habsburgers en het wapenschild van de familie worden prompt aan het kasteel toegevoegd.

In de loop van de eeuwen onderging het landgoed nog heel wat andere architecturale veranderingen. Het kasteel moest groter, mooier, moderner. Hoewel niet alle plannen zijn uitgevoerd, kunnen we vandaag de dag genieten van een prachtig domein dicht bij Leuven.

Begin 20ste eeuw kwam het kasteel en park in het bezit van de Leuvense universiteit, die er haar riante wetenschapscampus onderbracht.

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van het Arenbergkasteel en het leven op en rond het landgoed? Bezoek dan de expo in de Universiteitsbibliotheek.