#6 Sint-Lambertuskerk

St  Lambertuskerk
© Kathia Glabeke
© Kathia Glabeke

De Arenbergs waren gedurende vijf eeuwen belangrijke mecenassen voor Leuven. Daar getuigt ook de St.-Lambertuskerk in Heverlee van.

                      
St Lambertuskerk 3
© Kathia Glabeke
                  


De St.-Lambertuskerk is de derde parochiekerk van de parochie St.-Lambertus van Heverlee. De tweede bevond zich naast de huidige kerk en werd gebruikt van 1783 tot 1879. Ze werd al snel te klein voor de groeiende parochie, zodat er geïnvesteerd werd in de bouw van een nieuwe kerk.


Belangrijke sponsors, zoals de familie van Arenberg, zorgden ervoor dat de realisatie van deze nieuwbouw mogelijk was. Deze kerk is in neoromaanse stijl opgetrokken, volgens de plannen van architect van Arenbergh, en werd ingewijd in 1880. De drie grote glasramen in het koor verwijzen naar de hertogelijke familie. Ze werden door de Arenbergs betaald en herdenken overleden familieleden. Wie de kerk bezoekt en aandachtig kijkt, vindt wapenschilden van de Arenbergs in de glasramen.


De drie goudgele mispelbloemen op een rood schild verwijzen naar Arenberg. Eén van hun leden zou in de tiende eeuw in een veldslag verwond geraakt zijn en stervend schaduw gezocht hebben onder een mispelboom. Drie bloemen vielen op zijn bebloede schild, bij wijze van eerbetoon.