Red de molen

De watermolen van Arenberg heeft jouw steun nodig
Doe een gift
watermolen-arenberg-festival-leuven-4

Steun de crowdfunding voor de restauratie van de watermolen aan het kasteel van Arenberg. Het kasteel en zijn watermolen zijn een gevestigde waarde in Heverlee. Zorg ervoor dat dit erfgoed bewaard blijft voor de komende generaties.

                      
watermolen-huwelijk-xu_hantao_zhang-jie
© Xu Hantao Zhang Jie
                  

DE WATERMOLEN VAN ARENBERG

Vele studenten fietsen dagelijks voorbij de molen en ook alumni hebben er vaak fijne herinneringen aan. De prachtige watermolen doet vaak dienst als decor voor trouw- en communiefoto's.

Rijd je er vandaag langs, dan merk je dat hij dringend toe is aan een opknapbeurt. Met de campagne 'Red de Molen' gaat KU Leuven Erfgoedfonds daarom op zoek naar sponsors voor een historische restauratie van de molen.

Van 1 oktober 2017 tot en met 30 april 2019 kan je een bijdrage leveren voor de restauratie van de schoepen en de bouten van de watermolen. Zo zorg je ervoor dat dit erfgoed bewaard blijft voor de komende generaties. De werken gaan van start in 2019.

                      
kasteel-1600-arenberg
                  

700 jaar geschiedenis

De watermolen wordt voor het eerst vermeld in 1286. Vanaf de 15de eeuw komt ze, samen met het kasteel, in het bezit van de prinsen van Croÿ en later de hertogen van Arenberg. Tijdens de Franse overheersing wordt de molen publiekelijk verkocht. Pas in de 19de eeuw krijgen de Arenbergs de molen terug in hun bezit.

In 1925 wordt het samen met het kasteel eigendom van de KU Leuven. Hij blijft in gebruik tot het midden van de 20ste eeuw. Vanaf dan rust de molen als zeldzaam overblijfsel van een 700 jaar oude geschiedenis.

Hoe steunen?

Wil je een bijdrage leveren aan de restauratie van de watermolen aan het Arenbergkasteel dan kan dit via een gift op IBAN-rekeningnummer BE45 7340 1941 7789, BIC-code: KREDBEBB van de KU Leuven met vermelding van de gestructureerde mededeling +++400/0014/91819+++.

  • Authentieke bout: € 2.000
  • Gouden bout: € 200
  • Zilveren bout: € 80
  • Vrij bedrag

Giften vanaf € 40 per jaar leveren een fiscaal voordeel op.

Over het KU Leuven Erfgoedfonds

De KU Leuven is erfgoedbeheerder van eeuwenoud patrimonium en waardevolle collecties academisch erfgoed. Het KU Leuven Erfgoedfonds helpt financiering te voorzien voor het onderhoud van het KU Leuven-patrimonium. Het fonds is opgericht en wordt beheerd door een structurele samenwerking tussen Dienst Alumni, Alumni Lovanienses vzw en het Universiteitsfonds.

Het Arenbergpark, het Kasteel, de Sint-Lambertuskapel en de Oude Molen ademen geschiedenis. Ze gaan terug naar de wortels van Heverlee en van Leuven. Als de Oude Molen kon praten, zou hij een dik geschiedenisboek schrijven. Daarom zijn we hem bescherming verschuldigd.

prof. Geert Molenberghs