Van hertogelijk vrijwoud tot duurzaam bos- en natuurbeheer

28 oktober 2018 10:00 - 16:00

Location Heverleebos en Meerdaalwoud

C Boswachter Marc
© Boswachter Marc

Wat is duurzaam bosbeheer? En wat komt daar allemaal bij kijken? Een afwisselend buitenprogramma voor klein en groot toont je op een toegankelijke manier een antwoord op deze vragen.

Waarom worden er in Heverleebos nog bomen gekapt? In welk soort bos zie je een ree, hoor je bosuilen en voelen vlinders en insecten zich thuis? Dat leggen kenners van allerlei slag (wetenschappers, natuurliefhebbers …) je vandaag graag uit. Het wordt leerrijk voor de volwassenen en plezant voor de kinderen.

Een gevarieerd programma

Onthaalzone Arboretum Heverleebos

 • Interactieve wandeling

Tijdens deze wandeling (3 km) beantwoorden kenners al jouw vragen over duurzaam bosbeheer, vogels, FSC-hout en nog zo veel meer. Zie een trekpaard en paardenmenner aan het werk of maak eens een praatje met de boswachter. Alle standjes gepasseerd? Dan ga je naar huis met een rugzak vol kennis en inspiratie.

Je kan deze wandeling individueel volgen of samen met een gids. De gegidste wandelingen starten telkens op het uur aan het Arboretum van Heverleebos.

 • Boomplantactie

Aan het standje van JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) kunnen de kinderen hun handen uit de mouwen steken. Samen met de huidige hertog van Arenberg worden er nieuwe bomen en struiken aangeplant, zo leggen we een extra bosrand aan voor insecten, vlinders, vogels ... die daarvan profiteren. En natuurlijk mag de mispel niet ontbreken, want de bloem komt voor in het wapenschild van de hertogen van Arenberg!

Onthaalzone De Torenvalk

 • Multimovepad en uitkijktoren

Mag het voor de kinderen wat spannender? Dan ben je aan De Torenvalk aan het juiste adres. Hier kunnen zij het splinternieuwe 'multimovepad' uitproberen! En last but not least, met een beetje geluk is er tegen dan een nieuwe houten uitkijktoren gebouwd die je samen kan beklimmen.

 • Opendeurdag regiokantoor

Wat doet een boswachter eigenlijk allemaal? Hoe gaat hij gekleed en wat is zijn strafste verhaal? Tijdens deze opendeurdag van het regiokantoor van het Agentschap Natuur en Bos kom je het allemaal te weten. De boswachters zijn aanwezig om al jouw vragen te beantwoorden.

 • Opening expo 'Vijf eeuwen Arenberg in Oud-Heverlee, Meerdaalwoud en Heverleebos

Welke invloed heeft de familie Arenberg gehad op Oud-Heverlee en haar bossen? Tijdens deze expo kom je het allemaal te weten. Met historische kaarten, archiefdocumenten, foto’s en gebruiksvoorwerpen komen verschillende thema's aan bod. En als kers op de taart een nooit eerder vertoonde aquarel van het Zoet Water uit een privécollectie.

Lees meer over de expo.

Deze expo opent feestelijk om 14 uur.

Verplaatsen

 • Met de fiets

De beste manier om deze dag in alle vrijheid mee te maken is met de fiets. Zo kan je van de ene locatie naar de andere gaan en heb je geen problemen bij het vinden van een parkeerplaats.

 • Met paard en huifkar

Het wandelparcours en De Torenvalk liggen 2 km uit elkaar. Met paard en huifkar trek je gratis van het één naar het ander. Je kan op drie verschillende plaatsen op- en afstappen (zie kaart). Elk 15 à 20 minuten passeert er een huifkar.

 • Met de bus

Beide locaties zijn vanuit Leuven zeer goed bereikbaar met de bus.

 • Met de auto

Parkeren kan aan de parking van Arboretum Heverleebos of de nieuwe onthaalparking De Torenvalk (parkeren aan het regiokantoor op de Prosperdreef is niet toegelaten).

Overzichtskaart van de locaties

181016 Parcours Praktisch Voor Website Zonder Aanhef

Be social

Volg @Boswachter_Marc op Twitter en Instagram.
Deel al jouw ervaringen met ons: #ArenbergLeuven, #Heverleebos en #Meerdaalwoud

Tickets

 • Gratis

Praktische info

 • Onthaalzone Arboretum Heverleebos: Grezweg, 3001 Oud-Heverlee
 • Onthaalzone De Torenvalk: Naamsesteenweg 72, 3052 Oud-Heverlee
 • Routebeschrijving
28 oktober 2018 10:00 - 16:00
Heverleebos en Meerdaalwoud
Grezweg
3001 Heverlee