Foodies voor Arenberg

20.10.2018 >< 21.10.2018
Arenbergkasteel en -park
Schrijf je in
Aan tafel

Ben jij een echte foodie, experimenteer je graag in de keuken of ben je gewoon benieuwd naar wat we in de toekomst zullen eten? Dan ben jij de persoon die we zoeken!

                      
Ingrediënten
                  

Tijdens het openingsweekend van het Arenberg Festival op 20 en 21 oktober 2018 zullen we twee nieuwe gerechten serveren aan het publiek: eentje dat een link heeft met het verleden en een ander met echo's van de toekomst. Daarvoor hebben we jou hulp nodig!

Begin oktober duiken we via 4 workshops de keuken in op zoek naar antwoorden. Wat aten de hertogen van Arenberg en de mensen die rond het kasteel leefden? En wat zal er op ons bord liggen in de toekomst? Het proces wordt in goede banen geleid door Filip Fransen, kok en ondernemer (WITLOV). Hij wordt geassisteerd door het team van Voedsel voor de toekomst en het Centrum Agrarische Geschiedenis.

HISTORISCH

Interesse in ons erfgoed? Nieuwsgierig naar de keuken van de hertogen van Arenberg? Sluit je dan aan bij de foodies HISTORISCH. Je neemt deel aan 2 voorbereidende workshops:

Op dinsdag 2 oktober laten we ons inspireren door specialisten: Jakob Snellings, gepassioneerd door historische gerechten en Yves Segers van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis. Zij vertellen ronduit over de keuken van vroeger, ingrediënten en recepten. Een jonge deelnemer aan het project Voedsel voor de Toekomst vertelt over de kracht en wijsheid die in de geschiedenis ligt voor het eten van morgen. Daarna volgt een brainstorm met de groep en worden eerste ideeën opgetekend.

Op dinsdag 9 oktober duiken we de keuken in en proberen de ideeën concreet uit. Op het einde van de workshop hebben we een gerecht dat we serveren tijdens het openingsweekend.

TOEKOMST

Ben je eerder nieuwsgierig naar de toekomst van eten, dan sluit je je aan bij de foodies TOEKOMST. Je neemt deel aan 2 voorbereidende workshops:

Op woensdag 3 oktober nodigden we ter inspiratie Valerie Van Cauwenberghe uit, zij werkt aan de KU Leuven en experimenteert met een 3D Printer. Ook prof. Erik Mathijs (KU Leuven, bio-ingenieur) zal er zijn, hij maakte deel uit van Voedsel voor de Toekomst, een project waarbij 5 partners samen met jongeren op zoek gaan naar duurzaam voedsel om de groeiende wereldbevolking te voeden. Een jonge deelnemer aan het project vertelt over haar ervaringen. Na de introductie volgt een brainstorm en worden ideeën bij elkaar gelegd.

Op woensdag 10 oktober duiken ook de foodies TOEKOMST de keuken in en komen tevoorschijn met een nieuw gerecht!

Workshop 'HISTORISCH'

  • Dinsdag 02.10.2018 | 18:30 in Buurtcentrum Sint-Maartensdal: introductie en brainstorm
  • Dinsdag 09.10.2018 | 18:30 (locatie te bepalen): creatie gerecht
Schrijf in

Workshop 'TOEKOMST'

  • Woensdag 03.10.2018 | 18:30 in Buurtcentrum Sint-Maartensdal: introductie en brainstorm
  • Woensdag 10.10.2018 | 18:30 (locatie te bepalen): creatie gerecht
Schrijf in

Ook kinderen kunnen bijdragen aan dit traject. Wat denk jij dat er binnen 100 jaar op ons bord zal liggen? Eten we nog met mes en vork? En welke groenten en wat voor soort vlees eten we? Maak een tekening en stuur hem naar ons op.