Macht en Schoonheid

26.10.2018 >< 20.01.2019
M-Museum Leuven
Ontdek de virtuele tour
frieke-janssens-campagnebeeld-hedwige-de-ligne-arenberg-festival-leuven.jpg

MACHT EN SCHOONHEID
DE ARENBERGS

Heb je de tentoonstelling Macht en Schoonheid. De Arenbergs gemist? Geen nood, want je kan de tentoonstelling nog ontdekken tijdens een virtuele 360°-rondleiding!

De tentoonstelling in M-Museum Leuven brengt je binnen in een bijzondere wereld van macht en schoonheid. Maak er via schilderijen, wandtapijten, prenten en andere kunstobjecten kennis met het geslacht Arenberg. Maar word net zo goed verrast door de riante levensstijl en zin voor pracht en praal van deze cultureel vooraanstaande familie.


Een machtige familie, met oog voor schoonheid

Als echte sabelslepers waren de Arenbergs aanwezig op het Europese strijdtoneel. De familie rekende zichzelf tot de vechtende stand, het meest in hun sas voelde ze zich dan ook op het slagvled. Als ze dit overleefden, namen ze als diplomaten een stevig positie in aan de onderhandelingstafel. Hun politiek en economische macht gaf hen toegang tot de hoogste culturele kringen en zorgde voor de uitbouw van een indrukwekkende kunstcollectie.

Enkele topwerken uit de vroegere Arenbergcollectie komen voor een eenmalige reünie naar Leuven.

In de loop van de jaren raakte deze kunstcollectie echter verspreid over de hele wereld, in musea en privébezit. Voor deze tentoonstelling wordt een selectie van enkele topwerken uit de vroegere collectie terug samengebracht. Een unieke reünie. Werken uit de National Portrait Gallery in Londen, het Kunsthistorisches Museum in Wenen en vele andere collecties geven een mooie inkijk in de leefwereld van de adel en hun riante levensstijl.

De familie en haar collectie

PORTRET VAN EEN FAMILIE

Bij binnenkomst begroet de familie Arenberg je statig. In deze majestueuze portrettengalerij maak je kennis met de verschillende telgen en generaties. Enkel kroonjuwelen uit de familie geschiedenis brengen je onmiddellijk in adellijke sferen en maken je nieuwsgierig naar de eeuwenoude verhalen die springlevend worden.

ADELLIJKE MACHT

Op vele manieren speelde de familie een toonaangevende rol in de samenleving. De topstukken in deze zaal vertellen een verhaal dat de macht, de invloed én het aanzien van de Arenbergs illustreert. Als een familie van grootgrondbezitters en mijneigenaars, was het geslacht Arenberg een sterke economische actor. Op andere momenten in de geschiedenis was de macht van deze adellijke familie dan weer politiek van aard.

SCHOONHEID HEEFT VELE GEDAANTES

Door de eeuwen heen bleek het geslacht Arenberg gepassioneerde kunstliefhebbers en verwoed verzamelaars. In deze zalen krijg je een inkijk in hun uitzonderlijke collectie. Snuister door een verzameling zeldzame boeken en prenten en bewonder een handgeschreven partituur van Vivaldi. Op de catwalk bewonder je dan weer eeuwenoude baljurken en maskeradepakjes. En dan is er nog de kunstcollectie, die op haar hoogtepunt zowel qua omvang als kwaliteit tot de absolute top behoorde. Meesterwerk van Rubens, Jordaens, Veronese en Dürer worden in deze expo herenigd.

Zeven zalen vol pure schoonheid en grandeur.


Op een boogscheut van M, in de Universiteitsbibliotheek, kom je in de expo 'Adellijk Wonen' dan weer meer te weten over de geschiedenis van het Arenbergkasteel en zijn bewoners.