Expo De Arenbergs

26.10.2018 >< 20.01.2019
M - Museum Leuven
Overzicht van de tickets
Image Tussenpagina 650X500 3

Op de tentoonstelling 'De Arenbergs' in M - Museum Leuven kan je terecht voor een bijzondere reünie van de kunstwerken van de familie Arenberg. Topstukken van Rubens, Veronese, Brueghel, Dürer en vele anderen komen er opnieuw samen.

                      
Brueghel de Oude © Guildhall Art Gallery
Jan Breughel de Oude, Dorpsgezicht, 1613 - 1617 © Londen, Guildhall Art Gallery
                  

Portret van een adellijke familie

De tentoonstelling in M vertelt het verhaal van de Arenbergs, maar vooral dat van hun kunstcollectie. Je maakt kennis met de familie aan de hand van kunstwerken en nooit eerder getoonde objecten uit binnen- en buitenland.

De kunstcollectie van de Arenbergs hangt in musea overal ter wereld, zoals de National Portrait Gallery in Londen, het Metropolitan Museum in New York en het Kunsthistorisches Museum in Wenen. Ook werken uit privécollecties zullen te bewonderen zijn. Kortom, een eenmalige reünie van een gevarieerd en kwalitatief hoogstaand oeuvre. Samen vormen ze een prachtige staalkaart van het adellijke leven door de eeuwen heen.

Wie waren de Arenbergs?

Het huis Arenberg maakt sinds de 13de eeuw deel uit van de hoge Europese adel. Tot op vandaag behoren ze tot de handvol families die in België aanspraak kunnen maken op de titel van hertog en prins.

De Arenbergs waren in dienst bij de grootste Europese dynastie aller tijden, de Habsburgers. Ze vervulden belangrijke politieke functies aan het hof en in de regering. Zelf rekenden de Arenbergs zich tot de vechtende stand en droegen ze illustere namen als 'Everzwijn van de Ardennen' en 'Schrik der Zee'. Het meest in hun sas voelden ze zich op de slagvelden in Europa. En als de Arenbergs het strijdtoneel overleefden, dan schoven ze mee aan bij de onderhandelingstafel waar belangrijke vredesverdragen werden gesloten.

Van hun verre reizen brachten ze bruiden mee en zo geraakten de Arenbergs ingetrouwd in belangrijke aristocratische geslachten over half Europa. Door een strategisch huwelijk begin 17de eeuw met de familie Croÿ erfden ze in Heverlee, vlakbij Leuven, het Arenbergkasteel en de omringende bossen. Ook het hertogdom Aarschot kwam onder hun bewind.

De Arenbergs waren stevig lokaal geworteld, maar bewogen zich evenzeer met verbazend gemak door Europa. Hun entourage en culturele codes waren Europees, met connecties van Mozart tot Goethe.