Expo Adellijk Wonen

26.10.2018 >< 20.01.2019
Universiteitsbibliotheek KU Leuven
Overzicht van de tickets
Image Tussenpagina 650X500 1

HET KASTEEL IN HEVERLEE, VAN CROY NAAR ARENBERG

In de Universiteitsbibliotheek kan je terecht voor de tentoonstelling 'Adellijk Wonen. Het kasteel in Heverlee van Croÿ naar Arenberg'. Je komt er alles te weten over de uitzonderlijke geschiedenis van Arenbergkasteel, zijn interieur en bewoners. Prachtige tekeningen, prenten, waardevolle boeken en manuscripten wachten je op.

                      
Kasteel1600 Min
Pierre Lepoivre (toegeschreven aan), pentekening, 1596 © KU Leuven, Universiteitsarchief
                  

Het Arenbergkasteel

In de 17de eeuw erfden de Arenbergs het voormalige jachtslot samen met de omringende bossen van de familie Croÿ. In de loop der jaren onderging het kasteel verschillende architecturale veranderingen en werd het aangepast naar de smaak en modes van de tijd. Het oorspronkelijke karakter kan je echter vandaag nog steeds goed zien.

Aan de hand van de laatste technologische snufjes keer je in de Universiteitsbibliotheek terug in de tijd en ontdek je het kasteel zoals je het nooit eerder zag.

                      
Hedwige De Ligne Duchesse D Arenberg À Nordkirchen Cliché Rothe 1906 640X372 3728047C1024693C92765Cb6515582Eb
Hertogin Engelbert Marie van Arenberg, geboren Hedwige van Ligne, 1906 © Private collection
                  

De tentoonstelling geeft je ook een uniek inzicht in het leven op het kasteel in de periode van de 19de tot het begin van de 20ste eeuw. Het kasteel van Heverlee speelt in die tijd een cruciale rol in het familieleven van de Arenbergs. Je kan het interieur ontdekken aan de hand van oude foto’s en nog bestaand meubilair.

Niet alleen het reilen en zeilen van de prinsen en prinsessen die het kasteel bewonen spreekt tot de verbeelding. Je hoort ook de verhalen van de vele bedienden die het domein telt.