#7 Het Drossaerde

41430 Poort Van Domein Het Drossaerde Edited
© Johan Bakker
© Johan Bakker

Wat is het verschil tussen een 'drossaard' en het 'drossaerde'? Kom meer te weten over het 'drossaerde' van Aarschot en de Arenbergs.

                      
Knipsel
                  

Het 'Drossaerde' was oorspronkelijk het kasteel van de heren van Aarschot en vanaf 1470 de officiële verblijfplaats van de drossaard van het Land van Aarschot. Dit was een hoge ambtenaar die door de hertog benoemd werd en belast werd met het bestuur van de stad en de omgeving tijdens de afwezigheid van de Heer. Toen Aarschot in het bezit van de Arenbergs was kozen zij welke drossaard hier resideerde.

Het enige gebouw dat deel uitmaakte van het complex en de verwoesting tussen 1578 en 1582 overleefde, was het bakstenen huis met de getrapte zijgevels dat wellicht in 1470 was opgetrokken. Toch werd ook dit gedeelte volledig vernield in 1940. Van de oudste kasteelgebouwen was er op het einde van de 16de eeuw al niets anders meer over dan puin. Het enige deel van het ‘drossaerde’ dat vandaag nog overblijft, is de poort met naar laatgotische wijze geprofileerde korfboog, geflankeerd door posten met bossage- en voluteversiering.